HTML

NimfeaBlog

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület Blogja

Friss topikok

  • Kalathor: @moncsi2013: Köszönjük szépen a kommentet. Mindenképpen érdekelne az említett vizsgálat eredménye... (2013.09.23. 08:49) Az ízesítőszerek csapdája!
  • Kalathor: @JetiPeti: Az is szép lehetett. Sőt, ahogy látom kicsit esősebb volt az idő. Én személyesen azt jo... (2012.08.09. 07:33) Padis

Utolsó kommentek

  • Kalathor: @moncsi2013: Köszönjük szépen a kommentet. Mindenképpen érdekelne az említett vizsgálat eredménye 2013 decemberében. Figyelni fogjuk, de -amenyiben lehetséges - kérhetném, hogy kommentként küldje... (2013.09.23. 08:49) Az ízesítőszerek csapdája!
  • moncsi2013: Ez az egész csak paráztató marhaság! Nézzük a E951-et kémia szemszögéből: az aszpartám kémiai szerkezetét tekintve: L-aszpartil-L-fenilalanin-metil-észter (H-Asp-Phe-OCH3). Lebomlásakor metanol>... (2013.09.19. 14:55) Az ízesítőszerek csapdája!
  • Kalathor: @JetiPeti: Az is szép lehetett. Sőt, ahogy látom kicsit esősebb volt az idő. Én személyesen azt jobban szeretem:) Ez a túra kevésbé volt vadregényes. Nem volt gond a fával. Üdv:L.K. (2012.08.09. 07:33) Padis
  • Utolsó 20

Re: Életvezetési tanácsok ....

2012.05.08. 17:25 Kalathor

Sziasztok!

 

Eredetileg csak egy kommentet akarta írni Fili bejegyzéséhez, de nagyon gyorsan rá kellett jönnöm, hogy nem igazán fér bele a válasz a kategóriába így maradt egy bejegyzés megírása. Ráadásul egy kicsit bele is fér a blog témájába a szösszenet, bár nem feltétlenül a tipikus természetvédelemhez tartozik.

Igazából sajnos egyet kell értenem Fili-vel a megállapításaiban, ugyanakkor felfigyeltem egy mondatára ami megmozgatta a fantáziámat. A mondat a következő: "No, mik is a problémáim ezzel a kék gazdasággal? Az első gondom, hogy alapjaiban téved, tehát a következtetései is hibásak. A megoldás nem újabb technológiák kifejlesztése".

Erre a mondatra eszembe jutott egy régen tanulmányozott (no, nem olyan régen, 3-4 éve) "új technológia"-i leírás a szupervályogról. Igaz ugyan,hogy újként hangoztatják, de igazából csak kicsit átdolgozták a régit.

A lényege, hogy a régi megszokott vályogtéglák helyett egy zsákba vagy csőbe meghatározott összetétel szerinti (még ez sem feltétlenül fontos) talajkeveréket (agyag, föld esetleg kis cement) pakolnak és ezt egymásra rakva egy iglu jellegű házat építenek fel. A titka igazából az, hogy a zsákok (csövek) közé szögesdrótot raknak és ez összetartja a zsákokat (igaz a zsákok gyakran polipropilénből készülnek, de még mindíg kevesebb a terhelés, mint egy ugyanakkora méretű általános technikával készült háznál).

Mindenesetre a legnagyobb előnye (valahol egy külföldi site-on anno olvastam, most sajnos nem találtam meg), hogy a világon mindenhol megépíthető, gyakorlatilag egy kis munkával és akár pénz nélkül is. Ha belegondolunk, dédanyáinknak sem volt (legalábbis falun) gondjuk azzal, hogy téglát meg cserepet vegyenek, hisz a föld (vályog, nád, zsindely, fa, stb) mindent megadott nekik hozzá. Persze sok munkával járt, de akkor ez természetes volt. Ma már egy kicsit sajnos másabb a helyzet.

Másik fontos tulajdonsága, hogy az ezzel a technológiával készült házakat tesztelték hurrikánokra, földrengésekre és sokkal stabilabbak voltak, mint a mai épületek nagy többsége. Ezt azért lássuk be, hogy nem egy hátrány, hisz az újbóli építkezések ugyan munkát jelentenek az embereknek, de az építőanyagok ismételt legyártása, szállítása, összeállítása tetemes energiát, vizet, üzemanyagot igényel. A romok feldolgozásáról nem is beszélve.

Szóval azért úgy gondolom, hogy vannak olyan dolgok amikben azért lehet fejleszteni és jó is lenne, ha fejlesztenének. Persze annak elismerésével, hogy Fili-nek teljesen igaza van az életviteli tanácsok tekintetében és tényleg el kellene gondolkodnunk azon, hogy mi is a fontos.

Forrás: www.szupervalyog.hu

www.earthbagbuilding.com 

És, hogy legyen min csodálkozni is egy pár kép:

earth-bag-building-002_0023.jpg

earthbag-12.jpg

How-to-Build-an-Earthbag-Roundhouse.jpg

Képek forrása: www.google.com

 

L.K. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nimfea.blog.hu/api/trackback/id/tr824496504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása