HTML

NimfeaBlog

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület Blogja

Friss topikok

  • Kalathor: @moncsi2013: Köszönjük szépen a kommentet. Mindenképpen érdekelne az említett vizsgálat eredménye... (2013.09.23. 08:49) Az ízesítőszerek csapdája!
  • Kalathor: @JetiPeti: Az is szép lehetett. Sőt, ahogy látom kicsit esősebb volt az idő. Én személyesen azt jo... (2012.08.09. 07:33) Padis

Utolsó kommentek

  • Kalathor: @moncsi2013: Köszönjük szépen a kommentet. Mindenképpen érdekelne az említett vizsgálat eredménye 2013 decemberében. Figyelni fogjuk, de -amenyiben lehetséges - kérhetném, hogy kommentként küldje... (2013.09.23. 08:49) Az ízesítőszerek csapdája!
  • moncsi2013: Ez az egész csak paráztató marhaság! Nézzük a E951-et kémia szemszögéből: az aszpartám kémiai szerkezetét tekintve: L-aszpartil-L-fenilalanin-metil-észter (H-Asp-Phe-OCH3). Lebomlásakor metanol>... (2013.09.19. 14:55) Az ízesítőszerek csapdája!
  • Kalathor: @JetiPeti: Az is szép lehetett. Sőt, ahogy látom kicsit esősebb volt az idő. Én személyesen azt jobban szeretem:) Ez a túra kevésbé volt vadregényes. Nem volt gond a fával. Üdv:L.K. (2012.08.09. 07:33) Padis
  • Utolsó 20

Az ízesítőszerek csapdája!

2013.02.25. 15:23 Kalathor

Az ízesítőszerek csapdája!

Ha kedveled az édes ízeket, azonban szeretnél fogyókúrásan, azaz cukormentesen táplálkozni, kénytelen leszel édesítőszereket használni. Az egyik legelterjedtebb édesítőszer az aszpartám. Nagyon kevés kivétellel, az aspartam minden light, diétás vagy cukormentes élelmiszerben megtalálható. (Csak nézd meg az összetevők felsorolásánál! Száma: E951)

Sokan gondolják úgy, hogy ha egy termék agyon van reklámozva, és szinte minden nagyobb élelmiszeripari cég használja, az csakis egészséges lehet. Pedig nem!

Az aszpartám mérgezés a nyolcvanas évek óta jól őrzött titok. Számos kutatás és a tapasztalatok egyértelműen kimutatták mérgező és betegségeket előidéző hatását. Az aspartam egy veszélyes adalékanyag, ami a testbe kerülve rákkeltő anyagokra bomlik, és amit odabent művel modernkori horrornak is elmegy. De vajon miért nem lehetett hallani erről eddig?

top-10-aszpartam-forras.jpg

Történelmi áttekintés - Az aspartam üzlet kezdete
A diéta-ipar egy dollármilliárdos üzlet. Az ember azt gondolná, hogy a könyvek szerzői vagy az élelmiszeripari cégek húzzák a nagy hasznot belőle. Pedig nem. A játszma igazi nyertese a gyógyszeripar. És mi köze a gyógyszernek az aszpartámhoz? A válasz egyszerű...


- 1965 decemberében James Schlatter a G.D. Searle nevű gyógyszercég kémikusa egy fekély elleni szerrel való kísérletezés közben véletlenül felfedezi az aszpartámot - egy olyan anyagot, amely 180-szor édesebb a cukornál, s kalóriatartalma nulla.

- 1967 tavaszán a Searle megkezdi az aszpartám engedélyezéséhez szükséges biztonsági tesztek végzését.

- 1973 februárjában, miután a Searle több tíz millió dollárt költött biztonsági ellenőrzésekre, benyújtja az aspartam engedélyezési kérelmét az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hivatalhoz (FDA).

- 1973 május 5-én az FDA visszautasítja a Searle kérelmet azzal az indoklással, hogy: "a benyújtott adatok nem megfelelőek az aszpartám lehetséges mérgező hatásának kiértékeléséhez".

- Az elkövetkezendő években tovább folytatódik a huzavona az aszpartám hatásait illetően. 1980. szeptember 30-án az FDA vizsgálati testülete végül nem engedélyezi az aszpartám bevezetését.

- 1981-ben Donald Rumsfeld a Searle ügyvezetője egy értékesítési megbeszélésen kijelenti, hogy a tudományos eszközöket félretéve politikai erejét fogja érvényesíteni, hogy az aszpartám egy éven belül engedélyezésre kerüljön.

- 1981 januárjában Ronald Reagan - elnöki beiktatásának másnapján - leváltja az FDA addigi aszpartám ellenes elnökét, s ifj. dr. Arthur Hull Hayes-t teszi meg az Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hivatal (FDA) új elnökének.

- Ezt követően Hayes felülvizsgálja az aszpartámmal kapcsolatos "túl szigorú" megkötéseket, és 1981 július 15-én engedélyezi az aszpartám használatát a száraz élelmiszerekben.

- 1985-ben a Monsanto cég megvásárolja a Searle-t, megszabadulva a Searle neve körüli aszpartám botrányok hatásaitól, s a terméket NutraSweet néven piacra dobja.

- 1992-re pedig már engedélyük van az aszpartám üdítőitalokban és gyerekvitaminokban való felhasználására, valamint szerződést kötnek a Coca-Cola és a Pepsi céggel, mint a cégek kizárólagos aszpartám ellátója. "Természetesen" az FDA ekkora már elfogadja az aszpartám nagy mennyiségű, szabad forgalomba hozatalát...


Az aszpartám hatásai - Miket okozhat az aszpartám fogyasztása?
A 90-es években kezdődött, hogy emberek megmagyarázhatatlan betegségekkel, tünetekkel fordultak orvoshoz, a tudomány pedig széttárta karját: nem tudtak rájönni, mi okozza a bajt. Az aszpartám mellékhatásai lehetnek fokozatosak vagy azonnali reakciók is. Dr. Lendon Smith amerikai orvos szerint rendkívül sok ember szenved az aspartam káros mellékhatásaitól, de fogalmuk sincs, hogy a gyógyszerek, a különböző kezelések és gyógynövények miért nem enyhítik a tüneteiket.

Több mint 90 mellékhatást tulajdonítanak az aszpartám fogyasztásának. Hihetetlennek tűnik, nem? Pedig nagyon is igaz! (Az aszpartám a vérbe kerülve lebomlik, és így képes keresztülutazni az egész testen, és bármilyen szövetbe lerakódni. A ciklamáttal vagy a szacharinnal ellentétben, szervezetünk az aszpartámot megemészti.)

Az FDA-hoz mindössze néhány év alatt több mint tízezer NutraSweettel kapcsolatos panaszbejelentés érkezett, amely az összes beérkező panasz 80 százalékát tette ki! Ennek ellenére az Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hivatal semmit sem tett annak érdekében, hogy tájékoztassa a közönséget, akik egyértelműnek gondolják, hogy ha egy termék agyon van reklámozva, az csakis egészséges lehet.


Az aszpartám-ellenesek elnöke szerint:
"Az aszpartám az egyetlen olyan génmanipulált termék, amelyről tényleges bizonyítékaink, világos nyilvántartásaink és esettörténeteink vannak, melyek azt bizonyítják, hogy tömegbetegségeket és halált okozhat."


Az aszpartám néhány mellékhatása: látászavarok, szemfájdalom, fülcsengés, hallásgyengülés, epilepsziás görcsök, migrénes fejfájás, egyensúlyzavarok, memóriavesztés, állandó álmosság, végtagzsibbadás, részleges bénulás, remegés, depresszió, ingerlékenység, agresszió, álmatlanság, fóbiák, szapora szívverés, légzési nehézségek, hányinger, hasmenés, véres széklet, hasfájás, nyelési fájdalom, bőrviszketés, kiütések, asztma, herpesz, tályog, menstruációs zavarok, a haj elvékonyodása, hajhullás, hirtelen súlyvesztés, fokozatos súlygyarapodás, fájdalmas vizelés, túlzott szomjúság, bedagadt lábak, visszafordíthatatlan agykárosodás, születési rendellenességek, gyomorfekély, izületi fájdalmak.

És ez nem vicc. Ha ezen mellékhatásokból többet is észleltél már magadon, esetleg fizikailag megmagyarázhatatlanul gyengülsz, azonnal tedd le a diétás kólát! És ha még semmilyen reakciót nem észleltél, azon szerencsések közé tartozol, akik visszafordíthatatlan károsodások nélkül úszhatják meg az eddigi aszpartám fogyasztást, már amennyiben mától kezdve egy életre elfelejted az ezzel édesített élelmiszereket!


Mi felé tartunk? - Az aszpartám jövője
Valószínűleg az sem véletlen, hogy a gyógynövényből nyert és teljesen ártalmatlan steviát, mint elterjedt versenytársat jó időre betiltották az Egyesült Államokban, épp pár hónappal az előtt, hogy a NutraSweet, mint asztali édesítő forgalomba került volna. (Ma már természetesen nincs betiltva a stevia.)

És talán az sem véletlen, hogy az aszpartám Új-Zélandon ma már tiltott adalékanyagnak számít. Hogy miért nem mindenhol? Nos a NutraSweet szenzációs PR-gépezetet vezet. Nagyon meggyőzőek, és ahol az aszpartám ellen szólók felütik a fejüket, ők megjelennek, és elhiteltelenítik a forrást. Mindezt a több milliárd dollár éves bevételért...

Szerencsére mára az Egyesült Királyság és az Európai Unió is elfogadta azt a javaslatot, hogy végezzenek független kutatásokat az aszpartám biztonságos mivoltával kapcsolatban.

Ha mindez hihetetlennek is hangzik számodra, biztos, ami biztos alapon azért olvasd el a címkét és légy résen mindennel, ami "light" vagy "cukormentes" (az aszpartám száma: E951), mert aki cukormentesen szeretne táplálkozni, lépten-nyomon csak aszpartámba botlik!



Aszpartám helyett használj inkább természetes édesítőt!

Forrás: http://www.fogyas.info/aszpartam-aspartam-a_mergezo_edesito.php

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nimfea.blog.hu/api/trackback/id/tr475104696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moncsi2013 2013.09.19. 14:55:43

Ez az egész csak paráztató marhaság!
Nézzük a E951-et kémia szemszögéből:
az aszpartám kémiai szerkezetét tekintve: L-aszpartil-L-fenilalanin-metil-észter (H-Asp-Phe-OCH3). Lebomlásakor metanol>> formaldehid>>hangyasav átalakulás megy végbe.
Mint például a hús, tojás vagy például tej fogyasztása esetén.
Az aszpartámot csak a fenilketonuria ritka anyagcsere rendellenességben szenvedők nem fogyaszthatják.
Erről itt olvashatsz: www.aspartame.hu/az-aszpartam-veszelyes
A fentiek tükrében és nyilván külső nyomásra is az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) újbóli vizsgálatát kezdeményezte www.aspartame.hu/vizsgalat-alatt. Eredményeket 2013 decemberében publikálják.
És itt az OÉTI nem túl friss (2006.) állásfoglalása iswww.weborvos.hu/weborvos/tenyek_aszpartamrol/69212/
A fent megnevezett országokban ahol tiltólistán volt az E951 (CA,NZ,FR) ott is az elmúlt években feloldották a korlátozást www.aspartame.hu/az-aszpartam-mergezo . Mivel ezer féle vegyszerrel bombázzuk a szervezetünket, így aki megteheti hogy egy vegyszerekkel teletöltött étel helyett, aszpartám nélküli, esetleg bio élelmiszert vásároljon, az tegye meg. De feleslegesen riogatni nem kéne.

Kalathor 2013.09.23. 08:49:46

@moncsi2013:
Köszönjük szépen a kommentet. Mindenképpen érdekelne az említett vizsgálat eredménye 2013 decemberében. Figyelni fogjuk, de -amenyiben lehetséges - kérhetném, hogy kommentként küldje meg számunkra. Az eredményt szeretnénk közzétenni majd a blogon.
Köszönettel: L.K.
süti beállítások módosítása