HTML

NimfeaBlog

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület Blogja

Friss topikok

  • Kalathor: @moncsi2013: Köszönjük szépen a kommentet. Mindenképpen érdekelne az említett vizsgálat eredménye... (2013.09.23. 08:49) Az ízesítőszerek csapdája!
  • Kalathor: @JetiPeti: Az is szép lehetett. Sőt, ahogy látom kicsit esősebb volt az idő. Én személyesen azt jo... (2012.08.09. 07:33) Padis

Utolsó kommentek

  • Kalathor: @moncsi2013: Köszönjük szépen a kommentet. Mindenképpen érdekelne az említett vizsgálat eredménye 2013 decemberében. Figyelni fogjuk, de -amenyiben lehetséges - kérhetném, hogy kommentként küldje... (2013.09.23. 08:49) Az ízesítőszerek csapdája!
  • moncsi2013: Ez az egész csak paráztató marhaság! Nézzük a E951-et kémia szemszögéből: az aszpartám kémiai szerkezetét tekintve: L-aszpartil-L-fenilalanin-metil-észter (H-Asp-Phe-OCH3). Lebomlásakor metanol>... (2013.09.19. 14:55) Az ízesítőszerek csapdája!
  • Kalathor: @JetiPeti: Az is szép lehetett. Sőt, ahogy látom kicsit esősebb volt az idő. Én személyesen azt jobban szeretem:) Ez a túra kevésbé volt vadregényes. Nem volt gond a fával. Üdv:L.K. (2012.08.09. 07:33) Padis
  • Utolsó 20

Eltűntek a tiszaroffi fülesbaglyok

2013.02.01. 10:18 Kalathor

A megszokottnál lényegesen kevesebb erdei fülesbagoly húzódott be december óta az ország legjelentősebb téli gyülekezőhelyeiként számon tartott nagykunsági településekre. A telente rendszerint 100 bagollyal büszkélkedő Tiszaroffon eddig egyetlen példányt sem láttak.

Monoki Ákos, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság tájegységvezetője elmondta: bár most országos szinkronszámlálást nem szerveztek, Jász-Nagykun-Szolnok megye tiszántúli részén mintegy fél tucat hivatásos természetvédő és önkéntes az idei télen is lajstromba veszi a lakott területekre behúzódó baglyokat. A felmérést nagyjából egy évtizede a túrkevei székhelyű Nimfea Természetvédelmi Egyesület kezdte el. Azóta itt minden évben, az elmúlt néhány esztendő során pedig az ország több régiójában is számba vették ezeket a madarakat.

A legfrissebb megfigyelések szerint a vártnál lényegesen alacsonyabb létszámú bagolykolóniák találhatók az vizsgált lakott területeken. A máskor 400-at közelítő madarával rekordokat döntögető Túrkevén mindössze 50 körüli az állomány, a telente rendszerint 100 bagollyal büszkélkedő Tiszaroffon pedig eddig egyetlen példányt sem láttak. Kisújszálláson ezzel szemben minden idők legnépesebb bagolycsapata állomásozik, amely a korábban feljegyzett 240 körülivel szemben 270 egyedből áll. További érdekesség, hogy a klasszikus gyülekezőhelyeken kevés a madár, míg váratlanul fel-feltűnnek népesebb csapatok eddig nem regisztrált területeken.

Az összkép azonban egyértelmű csökkenést mutat: míg 2012 januárjában a térség mintegy 15 településén 1483 erdei fülesbaglyot (Asio otus) vettek lajstromba, addig ez a szám idén januárban 923 volt. Monoki Ákos szerint nincs tudományosan alátámasztott magyarázat az erdei fülesbaglyok mostani távolmaradására, talán a településektől távolabb eső területeknek az aránylag enyhe, változékony téllel összefüggő táplálékbősége vonzotta őket máshova. Csak egy dolog bizonyos: "bagoly nem vész el", azaz a korábban a Nagykunság falvait és kisvárosait gyülekezőhelyül választó, idén nem talált madarak is megvannak valahol - jelentette ki.

bagoly2.jpg

http://www.greenfo.hu/hirek/2013/02/01/eltuntek-a-tiszaroffi-fulesbaglyok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nimfea.blog.hu/api/trackback/id/tr515056377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása