HTML

NimfeaBlog

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület Blogja

Friss topikok

  • Kalathor: @moncsi2013: Köszönjük szépen a kommentet. Mindenképpen érdekelne az említett vizsgálat eredménye... (2013.09.23. 08:49) Az ízesítőszerek csapdája!
  • Kalathor: @JetiPeti: Az is szép lehetett. Sőt, ahogy látom kicsit esősebb volt az idő. Én személyesen azt jo... (2012.08.09. 07:33) Padis

Utolsó kommentek

  • Kalathor: @moncsi2013: Köszönjük szépen a kommentet. Mindenképpen érdekelne az említett vizsgálat eredménye 2013 decemberében. Figyelni fogjuk, de -amenyiben lehetséges - kérhetném, hogy kommentként küldje... (2013.09.23. 08:49) Az ízesítőszerek csapdája!
  • moncsi2013: Ez az egész csak paráztató marhaság! Nézzük a E951-et kémia szemszögéből: az aszpartám kémiai szerkezetét tekintve: L-aszpartil-L-fenilalanin-metil-észter (H-Asp-Phe-OCH3). Lebomlásakor metanol>... (2013.09.19. 14:55) Az ízesítőszerek csapdája!
  • Kalathor: @JetiPeti: Az is szép lehetett. Sőt, ahogy látom kicsit esősebb volt az idő. Én személyesen azt jobban szeretem:) Ez a túra kevésbé volt vadregényes. Nem volt gond a fával. Üdv:L.K. (2012.08.09. 07:33) Padis
  • Utolsó 20

Őshonos háziállataink

2013.05.28. 16:40 Kalathor

Az elmúlt évek alatt egyre többször találkozunk azzal a fogalommal, hogy őshonos háziállatok. Mára már talán odáig is eljutottunk, hogy tudjuk is, hogy mi áll a megfogalmazás mögött, de ténylegesen ismerjük -e ezeknek a fajtáknak az előnyeit? A Beklen Alapítvány egy cikksorozatban ezeket az állatokat szeretné bemutatni.

Az elmúlt 50-60 év sajnos nem igazán tett jót a háziállattartásnak, hisz a hagyományosnak mondott tartástechnológia teljesen átalakult, és ezáltal az állatállománynak is változnia kellett. Ha visszagondolunk a déd- és nagyanyáink által mesélt állattartásra, gyorsan levonhatjuk a követeztetést, hogy ez manapság (és az elmúlt közel fél évszádban) nagyon másképp történik. Ennek oka természetesen az, hogy az iparosított állattartás egy másik képet rögzített az emberek fejébe, mégpedig azt, hogy a malacot fel lehet nevelni 6-8 hónap alatt is és nem kell hozzá 1.5-2 év. Igaz, ehhez bezárva, ólban kell tartani a hízót, és sokkal több élelmet adni neki, mint addig, ugyanakkor ez a régi rendszerben nem jelentett különösebb problémát, hisz a TSZ mindenkit ellátott olcsó takarmánnyal és azért valljuk be, mindig csurrant-cseppent ez meg az, amit a háztáji hasznosítani tudott. Később a települések közös legelőit megszüntették, felvásárolták. Nem hajtották már ki a disznókat, libákat, teheneket a legelőre, hisz mind bezárva tengette életét egy karámban vagy ólban, és várta a sorsát. A multitól vásároló ember (de a termelő is) már rég elfelejtette a legeltetett, makkoltatott disznóhús vagy a zöldön nevelt tyúk tojásának ízét, így a végén ez már nem is hiányzott senkinek. Arra is kevesen gondolnak, hogy régen, - amikor sokkal kevesebb pénzük volt az embereknek- vajon, hogy tudtak annyi állatot felnevelni, hogy kifussa az egész évet, pedig alapjában a megoldás egyszerű. A malacok 2 év alatt nőttek fel, de a természet nevelte fel őket nem az ember. Az ember csak vigyázott rájuk. Nem az otthoni szűkös tartalékokat kellett még több felé osztani, hanem az állat a legelőn vagy az erdőben töltötte napjait. Esetleg este kapott egy kis híg levest. Így pedig nem volt olyan megterhelő a család számára tartani az állatokat. És nem utolsósorban az állatok is jobban érezték magukat (ami persze a húsukon, tojásukon, stb. is megérződött). Sok esetben ennek a tartástechnológiának már vége, hisz nincsenek meg már azok az emberek, azok a területek, ahol lehetőség lenne így tartani az állatokat. Ugyanakkor a lehetőség még mindig adott, hogy jó minőségű termékeket állítsunk elő és lehetőséget adjunk az életre egy eltűnőfélben lévő állatfajta csoportnak.

Ennek persze előfeltétele, hogy a régi jól bevált fajtákból válasszunk, amik képesek életben maradni az intenzív vagy fél-intenzív tartás nélkül is. Ezek pedig az őshonos állatfajtáink.

Lássuk melyek is ezek az állatok:

-          Szarvasmarha: Magyar tarka, szürke marha

-          Sertés: Mangalica (szőke,  vörös, fecskehasú)

-          Ló: Magyar hidegvérű, Furioso north star, Shagya arab, hucul, nóniusz, lipicai

-          Juh: Magyar racka, cikta, cigája

-          Baromfi: Magyar Tyúk (sárga, fehér, kendermagos, fogoly színű), erdélyi kopasznyakú, Bronz és réz                      pulyka, gyöngytyúk, magyar kacsa, magyar lúd és fodros magyar lúd

-          Nyúl: Magyar óriás nyúl

-          Kutyáink: puli, pumi, mudi, kuvasz, komondor, rövidszőrű magyar vizsla, drótszőrű magyar vizsla, erdélyi              kopó, magyar agár

Az elkövetkezendő cikkekben ezekkel az állatokkal ismerkedhetünk meg.

Szász Béla

Beklen Alapítvány

svájci logók-beklen blogra.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nimfea.blog.hu/api/trackback/id/tr195330752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása