HTML

NimfeaBlog

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület Blogja

Friss topikok

  • Kalathor: @moncsi2013: Köszönjük szépen a kommentet. Mindenképpen érdekelne az említett vizsgálat eredménye... (2013.09.23. 08:49) Az ízesítőszerek csapdája!
  • Kalathor: @JetiPeti: Az is szép lehetett. Sőt, ahogy látom kicsit esősebb volt az idő. Én személyesen azt jo... (2012.08.09. 07:33) Padis

Utolsó kommentek

  • Kalathor: @moncsi2013: Köszönjük szépen a kommentet. Mindenképpen érdekelne az említett vizsgálat eredménye 2013 decemberében. Figyelni fogjuk, de -amenyiben lehetséges - kérhetném, hogy kommentként küldje... (2013.09.23. 08:49) Az ízesítőszerek csapdája!
  • moncsi2013: Ez az egész csak paráztató marhaság! Nézzük a E951-et kémia szemszögéből: az aszpartám kémiai szerkezetét tekintve: L-aszpartil-L-fenilalanin-metil-észter (H-Asp-Phe-OCH3). Lebomlásakor metanol>... (2013.09.19. 14:55) Az ízesítőszerek csapdája!
  • Kalathor: @JetiPeti: Az is szép lehetett. Sőt, ahogy látom kicsit esősebb volt az idő. Én személyesen azt jobban szeretem:) Ez a túra kevésbé volt vadregényes. Nem volt gond a fával. Üdv:L.K. (2012.08.09. 07:33) Padis
  • Utolsó 20

Véget ért az ingyenes tábor

2013.08.28. 15:34 Kalathor

A Herman Ottó Természetvédő Kör sikeresen pályázott a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézetnél a Földünk-Világunk nevű tábor megvalósítására.

Az alapötletünk az volt, hogy egy olyan tábortervet készítsünk el, ami egyrészt szórakozást nyújt a gyerekek részére, ugyanakkor lehetőséget is teremt arra, hogy új ismereteket szerezzenek a nyári kikapcsolódás folyamán.  Lényeges pontja volt a pályázatunknak, hogy rászoruló gyerekek tudjanak eljutni a táborba és ebben nagy segítségét láttuk a Túrkevei iskolák pedagógusainak, akik segítettek kiválasztani azokat a diákokat, akik rászorulók, ugyanakkor jól teljesítenek az iskolákban.

Miután a nyári táborok nagy többsége egy-egy dologra összpontosít (pl. horgászta, madarászás, vízi tábor, stb.), nekünk az az ötletünk támadt, hogy csinálunk egy olyan tábort, ami megpróbálja a természet működését kompletten bemutatni a gyerekeknek. Ezért – nagy vonalakban – az alábbi programot találtuk ki:

  1. nap                       Csillagászat (éjszaki csillagvizsgálattal)
  2. nap                       Geológia (a talaj szerepe a természetben, ásványok és kőzetek)
  3. nap                       Növények (védett , termesztett és gyógynövények)
  4. nap                       Állatok (állatlesen)
  5. nap                       Az ember szerepe a természetben (az emberi károkozás, felelőtlenség,

                               tanulság)

Minden reggel előre elkészített power-point anyag előadásával kezdődött, majd váltogatták egymást a szabadprogramok és a gyakorlati előadások. Többször mentünk kerékpár- vagy tanösvénytúrára is. Délutánonként két játék között egy teszt megírására is sor került, melyet a tábor végén értékeltünk és a 6 legjobban szereplő külön díjazásban is részesült.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy szükség van az ilyen jellegű táborokra is, hisz vannak olyan gyerekek, akik érdeklődnek a természet iránt. Persze gyerekekről van szó, így mindenképp nagy jelentőséget kell fektetni a játékra és a játékos tanulásra is.

Reményeink szerint jövőre is meg tudjuk majd szervezni ezt a tábort, sőt szívesen osztjuk meg a tapasztalatainkat más szervezetekkel is, akik szeretnének ilyen vagy hasonló tábort szervezni.

 

Szász Béla

Herman Ottó Természetvédő Kör

NCSSZI vektoros logo.jpg

nemzeti erőforrás.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nimfea.blog.hu/api/trackback/id/tr925482100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása