HTML

NimfeaBlog

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület Blogja

Friss topikok

  • Kalathor: @moncsi2013: Köszönjük szépen a kommentet. Mindenképpen érdekelne az említett vizsgálat eredménye... (2013.09.23. 08:49) Az ízesítőszerek csapdája!
  • Kalathor: @JetiPeti: Az is szép lehetett. Sőt, ahogy látom kicsit esősebb volt az idő. Én személyesen azt jo... (2012.08.09. 07:33) Padis

Utolsó kommentek

  • Kalathor: @moncsi2013: Köszönjük szépen a kommentet. Mindenképpen érdekelne az említett vizsgálat eredménye 2013 decemberében. Figyelni fogjuk, de -amenyiben lehetséges - kérhetném, hogy kommentként küldje... (2013.09.23. 08:49) Az ízesítőszerek csapdája!
  • moncsi2013: Ez az egész csak paráztató marhaság! Nézzük a E951-et kémia szemszögéből: az aszpartám kémiai szerkezetét tekintve: L-aszpartil-L-fenilalanin-metil-észter (H-Asp-Phe-OCH3). Lebomlásakor metanol>... (2013.09.19. 14:55) Az ízesítőszerek csapdája!
  • Kalathor: @JetiPeti: Az is szép lehetett. Sőt, ahogy látom kicsit esősebb volt az idő. Én személyesen azt jobban szeretem:) Ez a túra kevésbé volt vadregényes. Nem volt gond a fával. Üdv:L.K. (2012.08.09. 07:33) Padis
  • Utolsó 20

Őshonos kutyáink

2013.08.21. 11:39 Kalathor

Miután az elmúlt hónapokban megismerkedhettünk a hazánk területén az elmúlt évszázadokban élt állatokkal fontos említést tennünk azokról is, akik úgymond a kiszolgáló személyzetet biztosították hozzájuk.

A legfontosabb ilyen állatok a kutyák voltak, hiszen ők voltak azok, akik a védelmet nyújtották a birkának, a marhának. Sajnos, ha feltesszük a kérdést, hogy feltudnánk –e sorolni az őshonos kutyafajtáinkat – a tapasztalatok szerint – sokaknak beletörne a bicskája.

Ezért is leírom ide a teljes listát:

Vadász kutyák: drótszőrű magyar vizsla, simaszőrű magyar vizsla, erdélyi kopó, magyar agár

Terelő kutyák: puli, pumi, mudi

Területvédő kutyák: kuvasz, komondor

 Sajnos az elmúlt időkben ezen fajták génállománya nagyon leromlott és csak manapság kezdődik meg egy olyan tenyésztés, ami komoly tudományos alapokon folyik. Nemcsak a küllemi elvárásokat vizsgálják, hanem azt is, hogy az a kutya igenis használható legyen munkára.

Sok esetben sajnos ez problémát jelent.  Nagytestű kutyáinkat - amelyek jó munkakutyák voltak - nagyrészt a második világháborúban kilőtték. Tették a dolgukat és védték a területet, így sokszor golyót kaptak. Azok maradtak meg, amelyek elbújtak, megijedtek és sokszor ezekből az állományokból kell visszahozni a régi, bevált fajtákat. Az erdélyi kopót dúvadnak nyilvánította a régi rendszer Romániája s majdnem sikerült teljesen kiirtani a fajtát. Csak néhány hazai ember vakmerő munkájának köszönhető a fentmaradása. Sajnos majdnem mindegyik fajtának nehéz sorsa volt. Az agár is majdnem eltűnt, de a vizslát is csak nemzeti összefogással sikerült megmenteni a kipusztulástól az 1900-as évek elején.

A kuvaszok megmentésért pl. a Kuvaszok és Nagyragadozók Természetvédelmi Program (http://www.kuvaszokesnagyragadozok.hu/hu/) tevékenykedik aktívan, akik tagjai a Nimfea Természetvédelmi Egyesületnek is. Az ő munkájuk az egész Kárpát-medencére kiterjed, hisz Erdélyben és a Felvidéken is vannak kihelyezett kutyáik, akik ténylegesen védik a nyájakat a farkasoktól és a medvéktől. Szerencsére egyre több hasonló csapatról hallhatunk és egyre nagyobb igény van arra, hogy ezek a fajták túléljék az elkövetkező időket is és ne csak elkorcsosulva maradjanak fent valamelyik tanya hátsó udvarán.

 

 

Szász Béla

Beklen Alapítvány

svájci logók-beklen blogra.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nimfea.blog.hu/api/trackback/id/tr475469358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása