HTML

NimfeaBlog

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület Blogja

Friss topikok

  • Kalathor: @moncsi2013: Köszönjük szépen a kommentet. Mindenképpen érdekelne az említett vizsgálat eredménye... (2013.09.23. 08:49) Az ízesítőszerek csapdája!
  • Kalathor: @JetiPeti: Az is szép lehetett. Sőt, ahogy látom kicsit esősebb volt az idő. Én személyesen azt jo... (2012.08.09. 07:33) Padis

Utolsó kommentek

  • Kalathor: @moncsi2013: Köszönjük szépen a kommentet. Mindenképpen érdekelne az említett vizsgálat eredménye 2013 decemberében. Figyelni fogjuk, de -amenyiben lehetséges - kérhetném, hogy kommentként küldje... (2013.09.23. 08:49) Az ízesítőszerek csapdája!
  • moncsi2013: Ez az egész csak paráztató marhaság! Nézzük a E951-et kémia szemszögéből: az aszpartám kémiai szerkezetét tekintve: L-aszpartil-L-fenilalanin-metil-észter (H-Asp-Phe-OCH3). Lebomlásakor metanol>... (2013.09.19. 14:55) Az ízesítőszerek csapdája!
  • Kalathor: @JetiPeti: Az is szép lehetett. Sőt, ahogy látom kicsit esősebb volt az idő. Én személyesen azt jobban szeretem:) Ez a túra kevésbé volt vadregényes. Nem volt gond a fával. Üdv:L.K. (2012.08.09. 07:33) Padis
  • Utolsó 20

Fiókák és őzgidák a Túrkeve újságban

2013.06.27. 15:17 Kalathor

Egyre többször találkozunk azzal a problémával, hogy az emberek –természetesen segíteni akarásból, jószándékból - a fák körül talált kismadárfiókákat behozzák hozzánk. Ezen az úton szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a természet rendje szerint normális dolog, ha a fiókák kiesnek a fészekből. Ez lehet amiatt is, hogy egyszerűen a sok fióka már nem fér el a fészekben és kiperegnek belőle, vagy lehet az oka az is, hogy már próbálgatják a szárnyukat, de még nem megy tökéletesen a dolog. Sajnos a bekerült fiókák élete sokszor azon múlik, hogy milyen fejlettségi állapotban vannak. Ha már képesek kisebb távokat repülni, akkor van esély rá, hogy felerősítsük és hamarosan a szabadon engedjük őket. Ha viszont még hetekre van az idő a repüléshez, sokszor csak legyengülnek (érthetően az ember nem tud olyan minőségű és változatosságú élelmet biztosítani nekik, mint a szüleik) és ilyenkor sajnos elpusztulnak. Hazavinni sem tanácsos ezeket a madarakat, hisz 2-3 óránként enni és inni kell adni nekik.

A legjobb megoldás, ha otthagyjuk a kismadarat ahol vannak. A szüleik tovább fogják etetni őket és meg tudnak erősödni, majd 2-3 nap múlva –immáron- sikeresen ki is tudnak repülni. Ha esetleg mégis veszély fenyegeti a fiókát (pl.: kutyák, macskák vannak azon a részen), tegyük egy olyan helyre, ahol a házi kedvencek nem tudják elkapni. Ez optimális esetben egy bokor vagy fa ága. Próbáljunk arra is figyelemmel lenni, hogy ne repülhessenek vissza a veszélyeztetett területre. Ha minden kötél szakad (vagy sérült az állat) természetesen szívesen várjuk a Nimfea Természetvédelmi Egyesületnél a kicsit és megteszünk mindent, hogy vissza tudjon térni a természetbe.

A fentiek ugyanúgy érvényesek a kis őzgidákra is, hisz ők is elbújnak sokszor a bokrokba. Ha megérintjük őket az emberszag riasztólag hat a szülőkre. Hazavitelük –bármennyire is segíteni szeretnénk- bűncselekménynek minősül.

Ezúton szeretném azt is tudatni, hogy a 06.21-én behozott kuvik fiókát 25.-én sikeresen elengedtük. A képeket a nimfea.blog.hu .-n megtekinthetik.

 

Szász Béla

Nimfea Természetvédelmi Egyesület

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nimfea.blog.hu/api/trackback/id/tr285380695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása