HTML

NimfeaBlog

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület Blogja

Friss topikok

  • Kalathor: @moncsi2013: Köszönjük szépen a kommentet. Mindenképpen érdekelne az említett vizsgálat eredménye... (2013.09.23. 08:49) Az ízesítőszerek csapdája!
  • Kalathor: @JetiPeti: Az is szép lehetett. Sőt, ahogy látom kicsit esősebb volt az idő. Én személyesen azt jo... (2012.08.09. 07:33) Padis

Utolsó kommentek

  • Kalathor: @moncsi2013: Köszönjük szépen a kommentet. Mindenképpen érdekelne az említett vizsgálat eredménye 2013 decemberében. Figyelni fogjuk, de -amenyiben lehetséges - kérhetném, hogy kommentként küldje... (2013.09.23. 08:49) Az ízesítőszerek csapdája!
  • moncsi2013: Ez az egész csak paráztató marhaság! Nézzük a E951-et kémia szemszögéből: az aszpartám kémiai szerkezetét tekintve: L-aszpartil-L-fenilalanin-metil-észter (H-Asp-Phe-OCH3). Lebomlásakor metanol>... (2013.09.19. 14:55) Az ízesítőszerek csapdája!
  • Kalathor: @JetiPeti: Az is szép lehetett. Sőt, ahogy látom kicsit esősebb volt az idő. Én személyesen azt jobban szeretem:) Ez a túra kevésbé volt vadregényes. Nem volt gond a fával. Üdv:L.K. (2012.08.09. 07:33) Padis
  • Utolsó 20

Őshonos háziállataink 3.

2013.07.18. 14:30 Kalathor

Hazánk területén több őshonos baromfi fajtát tenyésztettek ki az őseink. Az emberek jó része (főként városon) elsősorban a tyúkra gondolnak a baromfi kategória alatt, de természetesen ide tartozik a pulyka, a kacsa és a liba is. Ugyan ezek az állatok sem hazánk területén alakultak ki, de azért ahhoz már elég régen élnek itt ahhoz, hogy idomulni tudjanak a helyi időjáráshoz, környezethez. Éppen ezért az állam védelem alá helyezte ezeket a fajtákat is, hogy meg tudják menteni a következő nemzedékeknek számára.

Egy évszázaddal ezelőtt még szinte csak azok a fajták voltak megtalálhatóak hazánk területén, amiket ma őshonos baromfinak nevezünk. A későbbiek folyamán viszont megjelentek a hibrid fajták (tyúk és pulyka) amik visszaszorították a hagyományos állományokat. A tyúkok őse a bankivatyúktól származik és i.e. 2500 környékén háziasították Dél-Ázsiában. Ma jelenleg az üzemi tartásban tartott tyúkok gyakorlatilag 100%-a hibrid. Ezek lehetnek tojó vagy húshibridek. Ugyanakkor az emberek jelentős része kezd ráébredni a hibridek hátrányaira. Ezeket kifejezetten nagyüzemi tartásra fejlesztették ki, így a háztáji tartásra kevésbé alkalmasak, bár jól megélnek a háztájiban is. Ugyanakkor az őshonos magyar tyúkok (kendermagos, magyar sárga, magyar fehér, erdélyi kopasznyakú, fogoly színű) a tojástermelés mellett jó minőségű (és mennyiségű) húst is biztosítottak a gazdának. Igaz a tojás is és a hús is kevesebb az intenzív tartáshoz képest, ugyanakkor a fenntartásuk jóval gazdaságosabb.

A pulyka őse az Észak-Amerikában ma is honos vadpulyka. Háziasítását i.e. 1000 környékén kezdték meg. Pulykából őshonos fajunk a bronz és a rézpulyka. A hibridek kialakításával a hústermelést növelték.

A lúd háziasítása Európában a nyári lúdból indult meg. Már az ókorban is tenyésztették. Őshonos libánk a hortobágyi fodrostollú lúd, míg kacsából a magyar kacsa tartozik ide. Ezen két fajnál nem hoztak létre hibrideket, ugyanakkor a fajta tisztaságát veszélyeztetik a más országokból behozott fajták.

Az őshonos magyar baromfik kimondottan a magyar viszonyokhoz alkalmazkodtak, így –amennyiben van szabadon bejárható területük- minimális terménnyel is eredményesen nevelhetők fel, de kisebb tyúkudvarban is eredményesen tarthatók. 

Szász Béla

Beklen Alapítvány 

svájci logók-beklen blogra.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nimfea.blog.hu/api/trackback/id/tr715413335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása