HTML

NimfeaBlog

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület Blogja

Friss topikok

  • Kalathor: @moncsi2013: Köszönjük szépen a kommentet. Mindenképpen érdekelne az említett vizsgálat eredménye... (2013.09.23. 08:49) Az ízesítőszerek csapdája!
  • Kalathor: @JetiPeti: Az is szép lehetett. Sőt, ahogy látom kicsit esősebb volt az idő. Én személyesen azt jo... (2012.08.09. 07:33) Padis

Utolsó kommentek

  • Kalathor: @moncsi2013: Köszönjük szépen a kommentet. Mindenképpen érdekelne az említett vizsgálat eredménye 2013 decemberében. Figyelni fogjuk, de -amenyiben lehetséges - kérhetném, hogy kommentként küldje... (2013.09.23. 08:49) Az ízesítőszerek csapdája!
  • moncsi2013: Ez az egész csak paráztató marhaság! Nézzük a E951-et kémia szemszögéből: az aszpartám kémiai szerkezetét tekintve: L-aszpartil-L-fenilalanin-metil-észter (H-Asp-Phe-OCH3). Lebomlásakor metanol>... (2013.09.19. 14:55) Az ízesítőszerek csapdája!
  • Kalathor: @JetiPeti: Az is szép lehetett. Sőt, ahogy látom kicsit esősebb volt az idő. Én személyesen azt jobban szeretem:) Ez a túra kevésbé volt vadregényes. Nem volt gond a fával. Üdv:L.K. (2012.08.09. 07:33) Padis
  • Utolsó 20

A legeltetéses állattarás a pásztói-gyepen

2013.03.07. 10:31 Kalathor

A legeltetéses állattarás a pásztói-gyepen

 

A 90 években sajnos egyre inkább szembesülnünk kellett azzal a problémával, hogy a háztáji állattartás gazdasági okokból jelentősen lecsökkent. A tejátvétel megszűnésével a tehenek maradék állománya is felszámolódott. A régi időkben a gyepet legelő állatok kezelték, de ez az állomány csökkenésével már nem tudott működni. A földalapú támogatások megszületésével ismét kezelésbe vették a területet, de immár nem a hagyományosnak mondható legeltetéses állattartással, hanem gépekkel, kaszálással. Sajnos ennek a jelei nagyon hamar jelentkeztek a környező élővilág faj és egyedszámában.

A pásztói gyepen elindult hagyományos állattartással megindult a táj élővilágának fejlődése is. Mind a diverzebb legeltetés (marhák, juhok, lovak), mind pedig a legelő állatok szerves trágyája elősegítette a gerinctelen állatok megjelenését és egyedszámának növekedését. Ezáltal természetesen az ezekkel táplálkozó állatok száma is megnőtt, így egyre gyakoribb vendégünk lett a kék vércse, a kerecsen sólyom, a fehér gólya, de a túzok is.

Ugyan a térség jelenlegei állatlétszáma még kevés, ahhoz, hogy a gyepek teljes területét ideális módon kezeljük, de az állatállomány folyamatos növekedésével remélhetőleg hamarosan egyre nagyobb területet a régi állapotba tud kerülni.

A Beklen Alapítvány médiamegjelenését a Vidékfejlesztési Minisztérium 2012. évi Zöld Forrás Pályázata támogatja (Pályázati azonosító: PTKF/1634/2012)

rackajuh_1.JPG

 

Szász Béla

Beklen Alapítvány

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nimfea.blog.hu/api/trackback/id/tr495121090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása