HTML

NimfeaBlog

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület Blogja

Friss topikok

  • Kalathor: @moncsi2013: Köszönjük szépen a kommentet. Mindenképpen érdekelne az említett vizsgálat eredménye... (2013.09.23. 08:49) Az ízesítőszerek csapdája!
  • Kalathor: @JetiPeti: Az is szép lehetett. Sőt, ahogy látom kicsit esősebb volt az idő. Én személyesen azt jo... (2012.08.09. 07:33) Padis

Utolsó kommentek

  • Kalathor: @moncsi2013: Köszönjük szépen a kommentet. Mindenképpen érdekelne az említett vizsgálat eredménye 2013 decemberében. Figyelni fogjuk, de -amenyiben lehetséges - kérhetném, hogy kommentként küldje... (2013.09.23. 08:49) Az ízesítőszerek csapdája!
  • moncsi2013: Ez az egész csak paráztató marhaság! Nézzük a E951-et kémia szemszögéből: az aszpartám kémiai szerkezetét tekintve: L-aszpartil-L-fenilalanin-metil-észter (H-Asp-Phe-OCH3). Lebomlásakor metanol>... (2013.09.19. 14:55) Az ízesítőszerek csapdája!
  • Kalathor: @JetiPeti: Az is szép lehetett. Sőt, ahogy látom kicsit esősebb volt az idő. Én személyesen azt jobban szeretem:) Ez a túra kevésbé volt vadregényes. Nem volt gond a fával. Üdv:L.K. (2012.08.09. 07:33) Padis
  • Utolsó 20

"Közép-Tiszavidék Tisza-szakaszainak megtisztítása a tájsebeket jelentő illegális hulladékoktól" pályázat

2012.11.14. 08:51 Kalathor

Napjaink egyre nagyobb problémája hazánkban is keletkező lakossági és ipari hulladék kezelése, ártalmatlanítása, elhelyezése.

A régi szép időkben ez a probléma fel sem merült, hiszen mindent, ami hulladékká vált újrahasznosítottak, felhasználtak. Később elindult a fogyasztói társadalom nagyszerű találmánya, az eldobható csomagolás, az újrahasználhatatlan eszközök, és ezzel folyamatosan nőtt a probléma egészen addig, míg egyre többen fel nem ismerték, hogy a helyzet hamarosan tarthatatlanná válik. Ez az egész társadalomra nehezedő probléma ma már minden színtéren jelentkezik, veszélyezteti vízbázisunkat, kedvezőtlen humán egészségügyi-vonatkozásai vannak, tönkreteszi tájainkat. A sokrétű probléma egyik feltűnő jelensége a lakossági és néha ipari hulladékok illegális elhelyezése. 

Ezen problémával nap, mint nap szembesülve a Herman Ottó Természetvédő Kör munkatársai pályázatot készítettek a Vidékfejlesztési Minisztérium „"Közép-Tiszavidék Tisza-szakaszainak megtisztítása a tájsebeket jelentő illegális hulladékoktól” program keretében, hogy helyi szinten megpróbáljanak tenni valamit azért, hogy a Tisza menti területek megszabaduljanak a felhalmozott szeméttől. Örömmel vettük tudomásul, hogy az önkormányzatok a közmunkaprogram keretében folyamatosan tisztítják meg a falvak, városok környezetét is, ennek ellenére folyamatos problémaként van jelen az illegális hulladéklerakás. Sokszor, sokan kísérleteztek már a lerakók felszámolásával, de sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy ezek újból és újból keletkeznek, és amint valahol megjelenik a kirakott szemét, az duzzadni fog és hatalmas tájsebeket hoz létre a tájon.

A pályázat keretében kezelni szeretnénk lehetőségeinkhez mérten ezt a problémát, így több irányból is megpróbálunk a problémához közelíteni. Első lépésként az iskolásokat fogjuk felvilágosítani tanóra keretében, majd egy sétával újabb, immár gyakorlati tapasztalatokat szerezhetnek a problémáról. Ezzel együtt felderítjük az illegális hulladéklerakókat (ez jórészt már le is zajlott) és hozzákezdünk a felszámolásukhoz. A felszámolt hulladéklerakók mellé táblákat helyezünk el, majd a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársaival folyamatosan ellenőrizzük az állapotukat, az újbóli keletkezésük megakadályozása érdekében. A környezetkultúra fejlesztése, a hulladékproblémával kapcsolatos ismeretek terjesztése érdekében a települések fesztiváljain, rendezvényein is szeretnénk megjelenni, hogy a felnőtt lakosságnak is át tudjuk adni mindazokat a tapasztalatokat, amelyeket a program kapcsán szerzünk.

Természetesen jelen közleményünket is szeretnénk felhasználni arra, hogy felhívjuk a lakosság figyelmét, hiszen a saját érdekük, hogy ne keletkezzenek újból és újból ezek a tájsebek, mert tisztában kell lenniük azzal, hogy a saját életkörülményeinket veszélyeztetik.

videkfejlesztesi_kep.jpg 

Szász Béla

Herman Ottó Természetvédő Kör

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nimfea.blog.hu/api/trackback/id/tr154906427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása