HTML

NimfeaBlog

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület Blogja

Friss topikok

  • Kalathor: @moncsi2013: Köszönjük szépen a kommentet. Mindenképpen érdekelne az említett vizsgálat eredménye... (2013.09.23. 08:49) Az ízesítőszerek csapdája!
  • Kalathor: @JetiPeti: Az is szép lehetett. Sőt, ahogy látom kicsit esősebb volt az idő. Én személyesen azt jo... (2012.08.09. 07:33) Padis

Utolsó kommentek

  • Kalathor: @moncsi2013: Köszönjük szépen a kommentet. Mindenképpen érdekelne az említett vizsgálat eredménye 2013 decemberében. Figyelni fogjuk, de -amenyiben lehetséges - kérhetném, hogy kommentként küldje... (2013.09.23. 08:49) Az ízesítőszerek csapdája!
  • moncsi2013: Ez az egész csak paráztató marhaság! Nézzük a E951-et kémia szemszögéből: az aszpartám kémiai szerkezetét tekintve: L-aszpartil-L-fenilalanin-metil-észter (H-Asp-Phe-OCH3). Lebomlásakor metanol>... (2013.09.19. 14:55) Az ízesítőszerek csapdája!
  • Kalathor: @JetiPeti: Az is szép lehetett. Sőt, ahogy látom kicsit esősebb volt az idő. Én személyesen azt jobban szeretem:) Ez a túra kevésbé volt vadregényes. Nem volt gond a fával. Üdv:L.K. (2012.08.09. 07:33) Padis
  • Utolsó 20

Kékvércse fészkek pusztultak pásztón

2013.01.28. 14:30 Kalathor

Kékvércse fészkek pusztultak pásztón

 

A kékvércsékre (Falco vespertinus) is jellemző, mint a sólyomalakúakra általában, hogy rendszerint nem készítenek maguknak fészket. Fészekaljukat elhagyott fészkekbe rakják. Ebből a szempontból a legfontosabb volt korábban vetési varjak elhagyott fészkei.

Ezért is jelent nagy problémát minden olyan tevékenység, amelyek varjak fészkeit veszélyezteti, mert az közvetetten negatív hatással van a kékvércse állományára is. Ennek következtében a hazai kékvércse állomány nagy része már nem telepesen fészkel, csupán 1/3-uk képes a nekik előnyös telepes fészkeléshez elhagyott fészkeket találni.  Miután a varjak is nagy számban csökkentek, a vércsék is kénytelenek voltak egy másfajta stratégiára átállni és elkezdték elfoglalni a magányosan költő dolmányos varjak (Corvus cornix) és szarkák (Pica pica) fészkét. Sajnos így jóval kitettebbek a veszélyeknek, valamint a költési sikerességük is jelentősen alacsonyabb ezeknek a pároknak, mint a telepesen fészkelő vércséknek.

Sajnos meg kell említeni a fészkelés további problémáját, hogy azon fasorok ahol már évek óta élnek vércsék és még a varjak fészkei is megtalálhatóak, az illegális fakivágások (de sajnos néha még engedélyezett fakivágások is történnek ezeken a területeken) következtében megszűnik a fészkelési lehetőségük. Sokszor a fák kivágásával, csonkításával történő károkozást a mesterséges kékvércse költőládák kihelyezése sem tudja kompenzálni.

Állományuk veszélyeztetése szempontjából másik jelentős probléma a legelő állatok eltűnése a gyepekről. Ez a táplálkozásukat nehezíti meg olyannyira, hogy sokszor emiatt elköltöznek az élőhelyen élő egyedek, mivel a nagy fűben (és persze sokszor a felhagyott gyep gyomosodása miatt) nem tudnak megfelelő mennyiségű zsákmányállathoz jutni. Így talán nem meglepő, hogy amennyiben a legeltetéses állattartást ismét megkezdik a területen, nagyon gyorsan megjelenik ismét a kékvércse is.

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület már évek óta él szomszédságban a kékvércsékkel. A Pásztói-gyepen a Pásztó Life program keretében folyamatosan biztosítjuk a gyep legeltetéses állattartással történő kezelését. Fontos feladatunk az is, hogy költőládákat helyezzünk ki az akác fasorokra, ugyanakkor társszervezetünkkel, a Beklen Alapítvánnyal közösen fellépünk az illegális fakivágások ellen is, hogy meg tudjanak maradni a pásztói gyepen ezek a csodálatos madarak.

vércse1.JPG

vércse2.JPG

vércse3.JPG

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nimfea.blog.hu/api/trackback/id/tr245048818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása