HTML

NimfeaBlog

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület Blogja

Friss topikok

  • Kalathor: @moncsi2013: Köszönjük szépen a kommentet. Mindenképpen érdekelne az említett vizsgálat eredménye... (2013.09.23. 08:49) Az ízesítőszerek csapdája!
  • Kalathor: @JetiPeti: Az is szép lehetett. Sőt, ahogy látom kicsit esősebb volt az idő. Én személyesen azt jo... (2012.08.09. 07:33) Padis

Utolsó kommentek

  • Kalathor: @moncsi2013: Köszönjük szépen a kommentet. Mindenképpen érdekelne az említett vizsgálat eredménye 2013 decemberében. Figyelni fogjuk, de -amenyiben lehetséges - kérhetném, hogy kommentként küldje... (2013.09.23. 08:49) Az ízesítőszerek csapdája!
  • moncsi2013: Ez az egész csak paráztató marhaság! Nézzük a E951-et kémia szemszögéből: az aszpartám kémiai szerkezetét tekintve: L-aszpartil-L-fenilalanin-metil-észter (H-Asp-Phe-OCH3). Lebomlásakor metanol>... (2013.09.19. 14:55) Az ízesítőszerek csapdája!
  • Kalathor: @JetiPeti: Az is szép lehetett. Sőt, ahogy látom kicsit esősebb volt az idő. Én személyesen azt jobban szeretem:) Ez a túra kevésbé volt vadregényes. Nem volt gond a fával. Üdv:L.K. (2012.08.09. 07:33) Padis
  • Utolsó 20

Készül a Pásztói-legelő Natura 2000-es terület természetvédelmi kezelési terve

2013.03.28. 14:35 Acman

A Natura 2000 védettség tulajdonképpen azt jelenti, hogy az adott terület része az Európai Unió által kijelölt ökológiai hálózatnak, így az ilyen területeken olyan természetvédelmi szemléletű gazdálkodást vagy kezelést kell folytatni, amely segít a biológiai sokféleséget más néven a biodiverzitást fenntartani, a közösségi jelentőségű állat- és növényfajok illetve a természetes élőhelyek védelmével.

A hálózatba felvett területek mindegyike vagy olyan közösségi jelentőségű élőhelytípus, amely veszélyeztetett vagy olyan állat- vagy növényfaj élőhely, amely jelentősége miatt védelemre szorul.

 

A Pásztói-legelő (azonosító-kódja: HUHN20148) védelmének célja a kisfészkű aszat (Cirsium brachycephalum) megőrzése, amely egy ritka bennszülött (endemikus) fajunk, amely természetes állapotában csak Magyarországon az úgynevezett Pannon flóratartományban fordul elő. Bővebben a kisfészkű aszatról a Pásztó-puszta LIFE program honlapján a http://www.pasztolife.hu/index.php/hu/program/fajok/kisfeszku-aszat hivatkozás alatt olvashatnak.

 

A Pásztói-legelő esetén Natura2000-es védettségű területként kötelező elkészíteni egy fenntartási tervet, a 275/2004. (X. 8.) Korm. Rendelet az európai közösségi jelentőségű természetvédelmi rendeltetésű területekről rendelet alapján. A jogszabály pontosan ismerteti milyen fejezetekből és milyen mellékletekkel kell rendelkeznie az elkészülő a fenntartási tervnek.

 

A Natura2000-es területek fenntartási tervnek két fontos része van, az egyik a tulajdonképpeni fenntartási terv és a másik az azt megalapozó dokumentáció. A fenntartási terv rész az általános adatokon túl tartalmazza a területet veszélyeztető tényezőket és természetvédelmileg kívánatos kezelési feladatok meghatározását is. A megalapozó dokumentum leírja a terület ismertetőjegyeit, különös tekintettel azokat, amelyek a védetté nyilvánítást indokolták. Ezek közzé tartoznak a tervezési területen előforduló közösségi jelentőségű élőhelyek, növényfajok és állatfajok, iletve fontos eleme a területhasználat ismertetése.

 

Jelenleg a fenntartási terv készítése az utolsó fázisaihoz közelít, amelyek közül talán a legfontosabb a társadalmi kommunikáció, amelyet a Nimfea Természetvédelmi Egyesület a LIFE programmal összhangban fog lebonyolítani. A Natura2000 és a LIFE-Program ismeretterjesztésében a Beklen-Alapítvány vállalt szerepet.

A kommunikációnak több célcsoportja van, így például az érintett földtulajdonosok, a döntéshozók, a lakosság illetve látogatók, diákok és természet-, és környezetvédelmi szakemberek.

A kommunikáció eszközei következőek: egy Tulajdonosi Testület és egy Tanácsadó Testület az érintett földtulajdonosok irányába, a terület mellett információs táblák kihelyezése, weboldal működtetése, szóróanyagok terjesztése és találkozók illetve konferenciák szervezése.

Fontos eleme a kommunikációnak a célközönség véleménye, amelyek figyelembevételével jelentősen megkönnyíthető egy mindenki számára megelégedettséggel szolgáló kezelési terv, illetve annak a végrehajtása.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nimfea.blog.hu/api/trackback/id/tr985177705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása